Bestyrelsens beretning

MARTS 2018 – MARTS 2019

ALTERNATIVET RØDOVRE 3 ÅR - lIDT historie 

 

Ved det seneste folketingsvalg i juni 2015 kom et helt nyt politisk parti i Folketinget, Alternativet – Liste Å. Endda med hele 9 mandater (som senere blev til 10). Senere igen blev Alternativet landets fjerdestørste parti – målt i antal medlemmer.

 

I efteråret 2015 samledes en flok alternativistiske Rødovre-borgere til en række møder i forsøg på at få Alternativet til Rødovre, at skabe en lokalforening i 2610. Det lykkedes – den 26. april 2016 holdt Alternativet stiftende generalforsamling. Et nyt politisk parti var kommet til byen.

 

Siden lokalforeningens start har antallet af medlemmer af Alternativet med bopæl i Rødovre ligget stabilt på ca. 50-60 medlemmer. Der er brug for endnu flere medlemmer – med stort behov for forandring her til lands, flere ved mere. Medlemsskab af Alternativet fra 15 kr./måned - https://alternativet.dk/blivmedlem

 

Ved Kommunalvalget i november 2017 stillede hele tre kandidater fra Alternativet Rødovre op til en plads i kommunalbestyrelsen for de næste fire år. Nu var vi et ”rigtigt” politisk parti.

 

678 borgere i Rødovre satte deres kryds ved Alternativet på stemmesedlen. Det svarer til 3,5 procent af samtlige stemmer i byen. Men det var desværre 85 stemmer for lidt til en plads ved det lokale politiske højbord. Nilofer Abbasi (nuværende forperson i Alternativet Rødovre) fik en flot placering på Top 5 i Rødovre over personlige stemmer, 349 satte kryds ved Nilofer.

 

Kommunalvalgåret skabte turbulens og trak tænder ud internt i det lille, nye parti i 

Rødovre. Ved Årsmødet i marts sidste år valgte fire medlemmer af bestyrelsen som følge heraf at trække sig. Det skal ingen hemmelighed være at Å-Rødovre havde gevaldige organisatoriske udfordringer forud for Årsmødet 2018. Magtrelaterede problemstillinger både før, under og efter Kommunalvalget 2017 (KV ’17) havde kørt mange tidligere aktive bestyrelsesmedlemmer trætte og efterlod dem umotiverede.

 

Den lokale Å-partiforening så ud til at kuldsejle, men lykkedes at fortsætte med en lille bestyrelse på kun tre medlemmer og en suppleant. En såkaldt ”minimums-bestyrelse”. Flere af os har været med til at stifte Å-Rødovre og kunne ikke se på en lukning efter al den tid og gode energi, der var lagt i projektet.

 

Trods de få aktive kræfter var forhåbningerne og ambitionerne høje for et nyt Å-Rødovre i en version 2.0. Målet for bestyrelsesåret 2018-19 har været todelt. I første delmål skulle den organisatoriske struktur genetableres inden for rammerne af ny politisk kultur, og med afsæt i Alternativets værdier og dogmer.

 

I det andet delmål skulle vi få sat gang i maskineriet ift. politiske arrangementer og videreudviklingen af Å-Rødovre til en version 2.0, og motivere og mobilisere nye medlemmer til bestyrelsen.


Aktiviteter siden sidste Årsmøde

Bestyrelsens møder

Bestyrelsen har afholdt i alt 10-12 møder, oftest med os alle fire tilstede, og altid mindst tre. Hertil kommer møder med eksterne folk + møder i ”formandsskabet” (forperson og næstforperson). Fremfor en fast månedlig mødedag som tidligere besluttede vi at aftale det månedlige møde fra gang til gang, for at sikre at vi alle havde plads i kalenderen og dermed kunne deltage.

 

For at give plads på vores møder til andet end administrative ting besluttede vi at opdele bestyrelsens møder i A-møder (aktivitetsmøder) og B-møder (bestyrelsesmøder – med formel dagsorden og referat). Hvert tredje møde er et B-møde, de to andre er A-møder.

 

Trafikstøj i Rødovre – et Å-høringssvar

I april udsendte kommunalbestyrelsen ”Forslag til støjhandlingsplan 2018 – 2023” i lovpligtig, offentlig høring. Mere end 6.000 boliger i Rødovre i dag (og vel endnu flere, når de store byudviklingsprojekter er gennemført) er belastet af støj over den sundhedsskadelige grænseværdi. Og det nuværende antal er faktisk endnu højere - senere viste det sig nemlig ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO at landets kommuner bruger forkerte grænseværdier til hvor meget trafikstøj, mennesker kan tåle.

 

I Å-Rødovre lavede vi et høringssvar, der bl.a. opfordrede til mere og bedre kollektiv trafik i byen, især busser. Se høringssvaret her https://roedovre.alternativet.dk/aktuelt/nyt-fra-os/horingssvar-til-rodovre-kommunes-stojhandlingsplan-2018-1. Der indløb i alt 23 høringssvar til kommunen – vanen tro ved disse høringer i 2610 gav det ikke anledning til én eneste ændring i politikernes udsendte forslag. Forslaget blev vedtaget på kommunalbestyrelsens møde i oktober - sag nr. 159 https://www.rk.dk/politik/kommunalbestyrelsen/visning/moede/KB-UID181633-1/

 

Alternativets Landsmøde i Odense den 5.-6. maj

Vi deltog begejstret sammen med mange Å-medlemmer fra hele landet, Alternativets medlemmer af Folketinget og de i alt 20 gode Å-folk som ved Kommunalvalget ’17 er blevet valgt ind i byråd og regionsråd.

Networking, nye relationer, inspiration, update på Alternativets politik og aktiviteter og fælles grøn gejst og mobilisering – Jorden kalder.

 

Opbygge netværk lokalt

Det var blandt ambitionerne i vores lille, nye bestyrelse. Vi kontaktede til en start de Konservative i Rødovre og spurgte om de ville mødes. Det ville de – og stillede op alle tre C-kommunalbestyrelsesmedlemmer som gode værter for et meget fint møde i september på rådhuset. Indsigtsfulde, engagerede, kommunikerende og lyttende. Bl.a. behovet for en ny politisk kultur i Rødovre er en fælles snitflade.

 

Folkemøde i Albertslund om trafikstøj

I oktober deltog vi sammen med MF’ere, borgmestre, kommunalpolitikere, støjramte borgere, og virksomheder i oplysning og debat om mulige løsninger på at dæmpe trafikstøjen, forsamlet i Albertslund i et Folkemøde arrangeret af Gate 21.

Å-Rødovre er ombejlet

I efteråret fik vi en henvendelse fra Alternativet Ballerup, der gerne ville sondere muligheden for at sammenlægge Alternativets lokalforeninger i Ballerup, Herlev og Rødovre. Vi deltog i et møde primo

december i Skovlunde, arrangeret af Å-Ballerup. Vi drøftede efterfølgende en evt. sammenlægning i bestyrelsen og valgte at takke nej for nuværende. Senere viste det sig i øvrigt ifølge København Omegns Storkreds (KOS) at en sådan sammenlægning ville være i strid med Alternativets landsvedtægter…

En sammenlægning mellem Herlev og Rødovre er dog formelt muligt, fordi vi valgteknisk er i samme storkreds ’Rødovrekredsen’. Vi fik i januar en henvendelse fra Å-Herlev om evt. sammenlægning og holdt møde med Å-Herlev herom primo februar. Vi drøftede herefter sagen i bestyrelsen og er kommet frem til at en sammenlægning ikke vil være en bæredygtig løsning, og her er vi naturligvis som lokal bestyrelse mest optaget af at varetage Å-Rødovres interesser og vores lokalforenings fremtid.

Potentialet i en evt. sammenlægning mener vi forudsætter et ligeværdigt forhold, hvor begge parter løfter og skyder ressourcer i projektet af fælles værdi og mål. Vi ser den lokale forankring som eksistentiel super vigtig for en lokalforening. En betydelig udvidelse af det geografiske opland vil derfor være en risikabel manøvre, og skulle modsvares af vægtige fusionsgevinster på anden vis.

De gevinster mangler vi at kunne få øje på. I forhold til mulige konkrete samarbejder mellem de to lokalforeninger vil vi i Å-Rødovre selvfølgelig altid være åbne for dialog for Alternativets bedste.

 

Ordnede forhold i Å-Rødovre

Vi har i bestyrelsen brugt en del krudt på at få de organisatoriske rammer på plads, så den del kan blive mere selvkørende. Vi har etableret Netbank (i Arbejdernes Landsbank), E-Boks, digital post, Dinero som regnskabsprogram, hjemmeside (vi bruger Alternativets platform), lavet home-made foto-session. Oprettet Mobile Pay-funktion – med mulighed for donationerJ Til at supplere Å-Rødovres samlede årlige indtægt på i alt ca. 7.000 kr – fordelt på lokal partistøtte og bidrag fra lands-Alternativet. En fælles, intern digital platform er oprettet (i Dropbox) til upload, deling og arkiv af alle væsentlige dokumenter, fotos, logins, post etc. Også af værdi for senere bestyrelser.

 

Lokalforeningens postkasse – roedovre@alternativet.dk – er nu lavet så den kan bruges af os alle til ekstern ”parti”post, og vi alle løbende automatisk informeres herom. På lokalforeningens side på Alternativets platform, ”DIALOG” https://dialog.alternativet.dk/c/lokalforeninger/lokalforening-rodovre

 Uploader vi alle vores dokumenter (fx dagsordener og referater) – det samme til Å-Rødovres hjemmeside – så alle kan følge med. Max åbenhed og gennemsigtighed er en kerneværdi i den nuværende bestyrelse.

Vi har fået knækket koden i kommunens papir-skabeloner til ansøgning af lokal partistøtte, og kan nu årligt modtage et mindre beløb. I 2019 er beløbet 7,25 kr. pr. Å-stemme ved KV’17 i Rødovre.

At opdatere lokalforeningens vedtægter er et kapitel for sig, dette især som følge af løbende vedtægts­ændringer på landsplan i et dynamisk, nyt og lyttende parti som Alternativet. Med fremlæggelse og godkendelse på det kommende Årsmøde skulle også dette være på plads.

 

Bestyrelsen i Alternativet Rødovre /

Nilofer Abbasi (forperson)
Anne Funch Rohmann (næstforperson) 
Ebbe Hansen (kasserer) 
Poul Feilberg (suppleant)